Saturday, 10 June 2017

Tips Turunkan Berat Badan Bagi Ibu Menyusu Tanpa Menjejaskan Penghasilan Susu & Bayi

Memang dalam dilema sangat bagi ibu2 yang menyusu nak turunkan berat badan cepat2 kan. Biasa sangat kalau semasa tempoh mengandung berat naik, banyak dengan tidak je bezanya. Kalau dah berat naik bagai dipum2, semangat nak turunkan berat tu memang berkobar2 dah.



So apakah cara terbaik untuk turunkan berat badan bagi ibu menyusu tanpa memberikan kesan kepada susu badan dan juga bayi yang disusui.

1. Tunggu sehingga umur bayi 2 bulan



pengedar shaklee bandar sri damansara
  • Walaupun mommies tak sabar nak kurus, tapi sebaik2nya tunggu sehingga bayi berumur 2 bulan untuk amalkan sebarang diet untuk membolehkan penghasilan susu ibu normal dan tidak mudah terjejas. 
  • Untuk pengetahuan mommies, sewaktu proses menyusukan bayi, kalori akan terbakar sebanyak 300-500 sehari tanpa sebarang diet. 
2. Kerapkan susu anak

pengedar shaklee bandar sri damansara
  • Ya, menyusu bayi akan membakar kalori sebanyak 300-500 sehari. Jadi nak kurus cepat, kerapkan breastfeed baby ye ibu2. Lagi bagus kalau berjaya susukan anak sehingga 2 tahun. 
3. Banyakkan minum air

pengedar shaklee bandar sri damansara
  • Semua orang pon dah tahu kebaikan minum air putih ni kan. Selain membantu untuk banyakkan susu badan, cantikkan kulit, elakkan kulit kering, minum air putih yang mencukupi sekurang2nya 3 liter sehari memang membantu untuk kurus tau. Kurangkan atau elakkan minuman yang bergula dan berkafein. 
4. Bersenam.

pengedar shaklee bandar sri damansara
  • Boleh amalkan senaman yang ringan untuk ibu2 yg lepas pantang, boleh upgrade jenis senaman mengikut umur bayi dan keadaan kesihatan ibu. Selain diet, senaman sangat penting untuk jaga otot kita, supaya badan kita tak menggelebeh selepas kurus. Barulah kurus dan fit, barulah mantop gitu kan. 
5. Amalkan pemakanan yang sihat

pengedar shaklee bandar sri damansara
  • Banyakkan snek yang sihat seperti buah dan salad sayur, kekacang, protin dan kurangkan makanan tinggi karbo seperti nasi putih dan roti putih. 
6. Pengambilan kalori 1500-1800 sehari.
  • Untuk ibu menyusu kena pastikan untuk cukupkan pengambilan jumlah kalori sebanyak 1300-1500 sehari dan jangan terlalu lebih dan jangan kurang. Ibu menyusu yang mengambil kalori kurang dari 1300-1500 sehari akan mempengaruhi penghasilan susu ibu. Kesian pulak kat baby menangis tak cukup susu sebab ibu tak cukup makan.
Cik Am kongsikan kisah Puan Ayen yang mencuba Set Kurus untuk turunkan berat badan dan pada masa yang sama menyusukan anak. Bagaimana Set Kurus membantu beliau untuk kurus pada masa yang sama tidak menjejaskan penghasilan susu dan juga kesan sampingan yang tidak elok kepada bayi yang disusui. 

[BERAT BADAN SEMAKIN MENURUN SELEPAS AMALKAN SET KURUS SHAKLEE]


pengedar shaklee bandar sri damansara


Selalu kongsi testimoni orang lain aje. Kali ni Ayen nak kongsi testimoni Ayen sendiri. Amat rugilah kalau seseorang SID tu tak cuba sendiri keberkesanan produk-produk Shaklee. Rasa sendiri baru best kongsi pengalaman dengan orang lain. Sebelum ini Ayen consume Set Pantang dan Menyusu. Itu pon dah Wow! Kali ini Ayen cuba Set Slim pula.


Pada mulanya Ayen tak pasang niat nak turunkan berat badan. Dengan alasan masih breastfeeding-kan Amani, Ayen terima aje potongan badan yang tak berapa nak kurus ni. Perasan badan tak naik bagai dipam-pamlah kononnya . Makan pun control sikit-sikit aje. Tapi memanjang cheat day saja hihi. Nampak sangat mudah goyah dengan makanan .

Bulan Oktober tahun lepas Shaklee ada buat promosi Lecithin dan Alfalfa. Waktu itu Ayen pun promote dengan semangat di FB Page, FB dan IG. Hasilnya ada sahabat lama yang contact Ayen mahukan vitamin untuk kuruskan badan dan dalam masa sama nak susu meriah. Maklumlah selepas melahirkan baby naklah buang segala lemak-lemak berlebihan sewaktu mengandung dulu.

Hah! Memang bertepatan dengan promosi bulan tu. So Ayen pon recommend dekat sahabat ni ambil lah Lecithin dan Alfalfa. Pakat borong untuk customer eh apa kata Ayen cuba sekali. Maklumlah harga runtuh. Tak kan tak nak grab. Lepas tu tak kan kite tengok aje orang lain kurus, takkan tak nak kurus sama..kheennnnn.

Maka Ayen pon start consume Alfalfa, Lecithin dan Ayen add on Omega Guard. Omega Guard ni pada awalnya Ayen ambil untuk untuk skin, daya ingatan fokus bila buat kerja terutamanya bila laksanakan hal-hal Shaklee dan waktu tu Amani pula terkena batuk dan selesema dari abangnya. Di sebabkan Amani masih menyusu secara tak langsung bolehlah Ayen salurkan nutrien hebat ini melalui susu ibu. Reda la sikit batuk dan selesema.

Waktu tu usaha-usaha yang Ayen buat hanyalah:

1) Minum air masak banyak. At least 2-3 liter sehari. Penting minum air banyak sebab kita boleh flush out semua toksin dan pada masa sama mengekalkan kandungan air dalam badan.


2) Dinner awal dalam pukul 6.30 petang. Jadi perut mempunyai cukup masa untuk memproses makanan sebelum tidur. Bagi mereka yang berniat nak menguruskan badan makan malam selalunya light-light saja. Kerana penggunaan tenaga lebih rendah berbanding waktu siang.


3) Sejak jadi WAHM banyak masa Ayen di rumah bersama anak-anak. Nak keluar joging agak risky jika hanya dengan anak-anak. Jadi Ayen banyakkan aktiviti bermain dengan anak-anak. Tak kiralah jadi kuda round satu rumah. Jadi jongkang jongkit, lari-lari anak dalam rumah, menari dengan diorang sambil tengok Hi5.
Macam senang tapi penat tau sebab stamina diorang lagi mantap. Mama nak pitam dah diorang steady gelak-gelak lagi. Yang penting anak-anak gembira mama boleh burn lemak-lemak.

Konsisten makan untuk 2 bulan. Lecithin tu dalam erti kata konsisten consume untuk 2 botol. Ayen memang dah lama tak naik penimbang. So ada sekali tu visit makcik kebetulan rumah dia ada penimbang. Punyalah excited mak Ayen, Ayen, makcik-makcik pakat timbang nak tau berat masing-masing. Kelakar la pulak. So Ayen pon naik je penimbang tanpa ada perasaan apa-apa. 

Dalam hati ini kita expect standard nombor “6” kat depan. Tetiibaaa! Yang muncul nombor “5” tau. Lama betul tak merasa uollss. Lagi best sebab lagi ringan dari waktu naik pelamin. Terasa di awang-awangan kejap. hihi. Kenapalah tak jumpa Shaklee masa nak kawen dulu. Kalau tak lagi meletop-letop masa naik pelamin 5 tahun lepas (walau waktu tu dah cukup meletop kot hahahah). Masa ni turun 3Kg banding masa last timbang suatu ketika dahulu (bila tu jangan di tanya sebab memang dah lupa..hihi)

Masa tu pun dah rasa dah syok. Wahh boleh tahan juga penangan Alfalfa, Lecithin dan Omega Guard. Ayen masih teruskan pengambilan macam biasa sebab bila konsisten makan Set Slim ni badan lagi sedap, ringan, perut rasa cam leper kosong. Kalau tak rasa bloated, kembung macam preggy 3 bulan. Padahal lemak dengan angin aje lebih kot.

Nak dijadikan cerita, awal bulan Disember kami ex-school mate ada reunion. Seronok ni jumpa member lama. Rata-rata tak jumpa sehingga berbelas tahun. Ramai bagi komen waktu tu nampak kurus. Eh tapi serius ayen memang takde rasa kurus sangat. Sikit aje mungkin. Tapi bila ramai yang bagi komen eh tak boleh jadi ni. So gigihlah mencari gambar paling latest untuk buat comparison. Tadaaa ini lah hasilnya. Mungkin weight loss tak banyak sangat tapi yang ayen perasan inch loss. “Kecut” banding sebelum ambil Lecithin dan OmegaGuard.


Dan sejak January, Ayen add on pula Vivix. Alang-alang promosi kita stok up sekali. Bila ambil Vivix, penangan seminggu pertama memang boleh tahan body nak adjust. Ayen rasa berat sangat kepala, badan pula rasa seram sejuk. Tapi masih teruskan pengambilan Vivix dan minum air banyak. Sebab tahu badan dalam proses nak adjust menerima "vitamin terbaik" ini. Lepas seminggu baru rasa badan lagi sedap, bertenaga nak melayan anak-anak, kurang marah-marah (walaupun sebelum ni saya cool aje hihi).


Yang paling best jerawat kat muka semakin pudar.

Alhamdullilah. Kurus secara sihat, cantik pon secara sihat. Itu yang penting. Kurus slow and steady dan tidak mengejut. Takut kalau kurus secara drastik, naiknya pon secara drastik. Seram!!!


Inilah kisah #shakleeeffect saya. Best! Terima kasih Shaklee. Terima kasih Mama Khairani Bahaudin sebab perkenalkan Ayen dengan produk hebat ini. Sumpah setia sampai mati.

Cik Am adalah pengedar Shaklee yang aktif di Bandar Sri Damansara. 

Untuk belian produk secara online, klik gambar dibawah.  

pengedar shaklee bandar sri damansara

Sekiranya anda sudah buat pembelian secara online, sila hubungi saya untuk dapatkan konsultansi mengenai jadual pengambilan vitamin dengan betul. Dengan setiap pembelian produk shaklee, anda akan mendapat consultation dan tips exclusive secara percuma. 

pengedar shaklee bandar sri damansara

Pengedar Shaklee Bandar Sri Damansara
FB Page : Vita World Shop  
HP : 0122570456
IG : nooramanie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...