Thursday, 15 June 2017

Saturday, 10 June 2017

Tips Turunkan Berat Badan Bagi Ibu Menyusu Tanpa Menjejaskan Penghasilan Susu & Bayi

Memang dalam dilema sangat bagi ibu2 yang menyusu nak turunkan berat badan cepat2 kan. Biasa sangat kalau semasa tempoh mengandung berat naik, banyak dengan tidak je bezanya. Kalau dah berat naik bagai dipum2, semangat nak turunkan berat tu memang berkobar2 dah.



So apakah cara terbaik untuk turunkan berat badan bagi ibu menyusu tanpa memberikan kesan kepada susu badan dan juga bayi yang disusui.

1. Tunggu sehingga umur bayi 2 bulan



pengedar shaklee bandar sri damansara
  • Walaupun mommies tak sabar nak kurus, tapi sebaik2nya tunggu sehingga bayi berumur 2 bulan untuk amalkan sebarang diet untuk membolehkan penghasilan susu ibu normal dan tidak mudah terjejas. 
  • Untuk pengetahuan mommies, sewaktu proses menyusukan bayi, kalori akan terbakar sebanyak 300-500 sehari tanpa sebarang diet. 
2. Kerapkan susu anak

pengedar shaklee bandar sri damansara
  • Ya, menyusu bayi akan membakar kalori sebanyak 300-500 sehari. Jadi nak kurus cepat, kerapkan breastfeed baby ye ibu2. Lagi bagus kalau berjaya susukan anak sehingga 2 tahun. 
3. Banyakkan minum air

pengedar shaklee bandar sri damansara
  • Semua orang pon dah tahu kebaikan minum air putih ni kan. Selain membantu untuk banyakkan susu badan, cantikkan kulit, elakkan kulit kering, minum air putih yang mencukupi sekurang2nya 3 liter sehari memang membantu untuk kurus tau. Kurangkan atau elakkan minuman yang bergula dan berkafein. 
4. Bersenam.

pengedar shaklee bandar sri damansara
  • Boleh amalkan senaman yang ringan untuk ibu2 yg lepas pantang, boleh upgrade jenis senaman mengikut umur bayi dan keadaan kesihatan ibu. Selain diet, senaman sangat penting untuk jaga otot kita, supaya badan kita tak menggelebeh selepas kurus. Barulah kurus dan fit, barulah mantop gitu kan. 
5. Amalkan pemakanan yang sihat

pengedar shaklee bandar sri damansara
  • Banyakkan snek yang sihat seperti buah dan salad sayur, kekacang, protin dan kurangkan makanan tinggi karbo seperti nasi putih dan roti putih. 
6. Pengambilan kalori 1500-1800 sehari.
  • Untuk ibu menyusu kena pastikan untuk cukupkan pengambilan jumlah kalori sebanyak 1300-1500 sehari dan jangan terlalu lebih dan jangan kurang. Ibu menyusu yang mengambil kalori kurang dari 1300-1500 sehari akan mempengaruhi penghasilan susu ibu. Kesian pulak kat baby menangis tak cukup susu sebab ibu tak cukup makan.
Cik Am kongsikan kisah Puan Ayen yang mencuba Set Kurus untuk turunkan berat badan dan pada masa yang sama menyusukan anak. Bagaimana Set Kurus membantu beliau untuk kurus pada masa yang sama tidak menjejaskan penghasilan susu dan juga kesan sampingan yang tidak elok kepada bayi yang disusui. 

[BERAT BADAN SEMAKIN MENURUN SELEPAS AMALKAN SET KURUS SHAKLEE]


pengedar shaklee bandar sri damansara


Selalu kongsi testimoni orang lain aje. Kali ni Ayen nak kongsi testimoni Ayen sendiri. Amat rugilah kalau seseorang SID tu tak cuba sendiri keberkesanan produk-produk Shaklee. Rasa sendiri baru best kongsi pengalaman dengan orang lain. Sebelum ini Ayen consume Set Pantang dan Menyusu. Itu pon dah Wow! Kali ini Ayen cuba Set Slim pula.


Pada mulanya Ayen tak pasang niat nak turunkan berat badan. Dengan alasan masih breastfeeding-kan Amani, Ayen terima aje potongan badan yang tak berapa nak kurus ni. Perasan badan tak naik bagai dipam-pamlah kononnya . Makan pun control sikit-sikit aje. Tapi memanjang cheat day saja hihi. Nampak sangat mudah goyah dengan makanan .

Bulan Oktober tahun lepas Shaklee ada buat promosi Lecithin dan Alfalfa. Waktu itu Ayen pun promote dengan semangat di FB Page, FB dan IG. Hasilnya ada sahabat lama yang contact Ayen mahukan vitamin untuk kuruskan badan dan dalam masa sama nak susu meriah. Maklumlah selepas melahirkan baby naklah buang segala lemak-lemak berlebihan sewaktu mengandung dulu.

Hah! Memang bertepatan dengan promosi bulan tu. So Ayen pon recommend dekat sahabat ni ambil lah Lecithin dan Alfalfa. Pakat borong untuk customer eh apa kata Ayen cuba sekali. Maklumlah harga runtuh. Tak kan tak nak grab. Lepas tu tak kan kite tengok aje orang lain kurus, takkan tak nak kurus sama..kheennnnn.

Maka Ayen pon start consume Alfalfa, Lecithin dan Ayen add on Omega Guard. Omega Guard ni pada awalnya Ayen ambil untuk untuk skin, daya ingatan fokus bila buat kerja terutamanya bila laksanakan hal-hal Shaklee dan waktu tu Amani pula terkena batuk dan selesema dari abangnya. Di sebabkan Amani masih menyusu secara tak langsung bolehlah Ayen salurkan nutrien hebat ini melalui susu ibu. Reda la sikit batuk dan selesema.

Waktu tu usaha-usaha yang Ayen buat hanyalah:

1) Minum air masak banyak. At least 2-3 liter sehari. Penting minum air banyak sebab kita boleh flush out semua toksin dan pada masa sama mengekalkan kandungan air dalam badan.


2) Dinner awal dalam pukul 6.30 petang. Jadi perut mempunyai cukup masa untuk memproses makanan sebelum tidur. Bagi mereka yang berniat nak menguruskan badan makan malam selalunya light-light saja. Kerana penggunaan tenaga lebih rendah berbanding waktu siang.


3) Sejak jadi WAHM banyak masa Ayen di rumah bersama anak-anak. Nak keluar joging agak risky jika hanya dengan anak-anak. Jadi Ayen banyakkan aktiviti bermain dengan anak-anak. Tak kiralah jadi kuda round satu rumah. Jadi jongkang jongkit, lari-lari anak dalam rumah, menari dengan diorang sambil tengok Hi5.
Macam senang tapi penat tau sebab stamina diorang lagi mantap. Mama nak pitam dah diorang steady gelak-gelak lagi. Yang penting anak-anak gembira mama boleh burn lemak-lemak.

Konsisten makan untuk 2 bulan. Lecithin tu dalam erti kata konsisten consume untuk 2 botol. Ayen memang dah lama tak naik penimbang. So ada sekali tu visit makcik kebetulan rumah dia ada penimbang. Punyalah excited mak Ayen, Ayen, makcik-makcik pakat timbang nak tau berat masing-masing. Kelakar la pulak. So Ayen pon naik je penimbang tanpa ada perasaan apa-apa. 

Dalam hati ini kita expect standard nombor “6” kat depan. Tetiibaaa! Yang muncul nombor “5” tau. Lama betul tak merasa uollss. Lagi best sebab lagi ringan dari waktu naik pelamin. Terasa di awang-awangan kejap. hihi. Kenapalah tak jumpa Shaklee masa nak kawen dulu. Kalau tak lagi meletop-letop masa naik pelamin 5 tahun lepas (walau waktu tu dah cukup meletop kot hahahah). Masa ni turun 3Kg banding masa last timbang suatu ketika dahulu (bila tu jangan di tanya sebab memang dah lupa..hihi)

Masa tu pun dah rasa dah syok. Wahh boleh tahan juga penangan Alfalfa, Lecithin dan Omega Guard. Ayen masih teruskan pengambilan macam biasa sebab bila konsisten makan Set Slim ni badan lagi sedap, ringan, perut rasa cam leper kosong. Kalau tak rasa bloated, kembung macam preggy 3 bulan. Padahal lemak dengan angin aje lebih kot.

Nak dijadikan cerita, awal bulan Disember kami ex-school mate ada reunion. Seronok ni jumpa member lama. Rata-rata tak jumpa sehingga berbelas tahun. Ramai bagi komen waktu tu nampak kurus. Eh tapi serius ayen memang takde rasa kurus sangat. Sikit aje mungkin. Tapi bila ramai yang bagi komen eh tak boleh jadi ni. So gigihlah mencari gambar paling latest untuk buat comparison. Tadaaa ini lah hasilnya. Mungkin weight loss tak banyak sangat tapi yang ayen perasan inch loss. “Kecut” banding sebelum ambil Lecithin dan OmegaGuard.


Dan sejak January, Ayen add on pula Vivix. Alang-alang promosi kita stok up sekali. Bila ambil Vivix, penangan seminggu pertama memang boleh tahan body nak adjust. Ayen rasa berat sangat kepala, badan pula rasa seram sejuk. Tapi masih teruskan pengambilan Vivix dan minum air banyak. Sebab tahu badan dalam proses nak adjust menerima "vitamin terbaik" ini. Lepas seminggu baru rasa badan lagi sedap, bertenaga nak melayan anak-anak, kurang marah-marah (walaupun sebelum ni saya cool aje hihi).


Yang paling best jerawat kat muka semakin pudar.

Alhamdullilah. Kurus secara sihat, cantik pon secara sihat. Itu yang penting. Kurus slow and steady dan tidak mengejut. Takut kalau kurus secara drastik, naiknya pon secara drastik. Seram!!!


Inilah kisah #shakleeeffect saya. Best! Terima kasih Shaklee. Terima kasih Mama Khairani Bahaudin sebab perkenalkan Ayen dengan produk hebat ini. Sumpah setia sampai mati.

Cik Am adalah pengedar Shaklee yang aktif di Bandar Sri Damansara. 

Untuk belian produk secara online, klik gambar dibawah.  

pengedar shaklee bandar sri damansara

Sekiranya anda sudah buat pembelian secara online, sila hubungi saya untuk dapatkan konsultansi mengenai jadual pengambilan vitamin dengan betul. Dengan setiap pembelian produk shaklee, anda akan mendapat consultation dan tips exclusive secara percuma. 

pengedar shaklee bandar sri damansara

Pengedar Shaklee Bandar Sri Damansara
FB Page : Vita World Shop  
HP : 0122570456
IG : nooramanie

Monday, 5 June 2017

Tips Atasi Masalah Sembelit Dan Buasir Ketika Hamil Dengan Berkesan

Sembelit adalah masalah yang biasa berlaku kepada wanita hamil. Hampir kesemua wanita hamil akan mempunyai masalah sembelit terutamanya apabila berada di akhir kehamilan. Ini kerana tubuh wanita yang hamil mempunyai hormon progesterone yang sangat tinggi, yang menyebabkan usus memproses makanan dengan lebih perlahan. Makanan yang tidak dapat dihadam dengan baik akan menyebabkan sembelit. 


Pengedar shaklee bandar sri damansara

Saturday, 3 June 2017

Tips Atasi Anemia Semasa Hamil Dengan Berkesan Dan Selamat

Setiap ibu hamil memang berisiko untuk menghidapi anemia. Penyebab utama anemia di kalangan wanita mengandung adalah disebabkan kekurangan zat besi. 


Pengedar shaklee bandar sri damansara

Berjaya Hamil Selepas Konsisten Amalkan Set Senggugut & Keputihan Selama 2 Bulan

Tahukah anda, kesakitan yang dirasai ketika datangnya haid adalah disebabkan oleh penguncupan dinding rahim yang amat kuat? Proses ini bertujuan bagi mengeluarkan ketulan darah haid yang bercampur dengan sedikit tisu daripada selaput  endometrium. Darah ini perlu dikeluarkan melalui saluran pangkal rahim. Kebiasaannya, dinding rahim yang dimiliki oleh seorang gadis remaja masih sempit. 


Pengedar shaklee bandar sri damansara

Friday, 26 May 2017

Produk Pudarkan Jeragat Dengan Berkesan Dalam Masa 2 minggu Sahaja

Jeragat biasanya menghantui golongan wanita terutamanya yang telah melahirkan anak. Salah satu puncanya adalah seab faktor hormon. Tapi itu tak bermaksud golongan lelaki, dan golongan wanita yang belum melahirkan anak tiada masalah jeragat. Ini kerana ada banyak faktor yang boleh menyebabkan berlakunya jeragat. 


pengedar shaklee bandar sri damansara

Tuesday, 16 May 2017

65 Perkara Tentang Anxiety Disorder Dan Cara Merawatnya Dengan Berkesan

Anxiety disorder adalah sejenis penyakit berkaitan emosi yang mana timbulnya perasaan cemas , bimbang dan ketakutan yang melampau dan melebihi daripada perasaan bimbang orang yang normal atau tidak ada penyakit ini.

Penyakit ini berpunca daripada trauma terhadap sesuatu kejadian yang buruk,  tekanan dan keturunan yang mana mungkin ada di antara keluarga yang pernah menghidapi penyakit yang sama tetapi mereka tidak tahu. 

pengedar shaklee bandar sri damansara

Friday, 12 May 2017

Tanda-Tanda Bartholin Cyst Dan Cara Merawat Serta Mencegahnya

Baru2 ni Cik Am dapat satu customer yang nak beli Garlic Complex dan juga Gla Complex untuk masalah bartholin cyst yang dihadapinya. Tahun lepas beliau dah pun buat pembedahan, tapi bartholin cyst masih terjadi lagi. 



Jadi harini Cik Am nak kongsikan sedikit info mengenai tanda2, punca2, tips dan juga rawatan yang dilakukan untuk pesakit bartholin cyst.

Wednesday, 10 May 2017

Ketumbuhan Di Payudara Hilang Dalam Tempoh 3 Minggu

Wanita dinasihatkan untuk memeriksa payudara sendiri sesudah sahaja habis kitaran haid pada setiap bulan. Dengan cara ini, sebarang kejanggalan pada payudara dapat dikenalpasti. Tidak semua benjolan di payudara itu adalah kanser. Ada banyak sebab atau punca benjolan atau ketumbuhan di payudara. 


pengedar shaklee bandar sri damansara

Cara Turunkan Power Rabun Dalam Masa 5 Minggu Sahaja

Rabun terbahagi kepada 2 jenis iaitu rabun dekat dan rabun jauh. Rabun jauh dimana seseorang tidak boleh melihat sesuatu benda dengan jelas pada jarak yang jauh, begitu juga dengan rabun dekat, mereka tidak dapat melihat sesuatu perkara pada jarak yang dekat dengan jelas. 

Ada beberapa cara untuk merawat masalah rabun seperti 
  1. Memakai cermin mata
  2. Menggunakan contact lens
  3. Pembedahan lasik

Tuesday, 9 May 2017

Punca Katarak Dan Cara Mengatasinya Sehingga Pembedahan Membuang Katarak Dibatalkan

Katarak adalah satu keadaan dimana kanta mata yang jernih (penglihatan terang) akan manjadi kabur. 

Punca katarak ini terjadi disebabkan oleh proses :

  • Penuaan
  • Kecederaan pada mata
  • Penyakit tertentu
  • Diabetes
  • Pengambilan sesetengah jenis ubat.
Perbezaan Antara Mata Normal dan Katarak Mata

Pengedar shaklee bandar sri damansara

Wednesday, 3 May 2017

Cara Pilih Kolagen Terbaik Yang Berkesan Dalam Masa Yang Singkat

Kolagen merupakan sejenis protein yang sangat diperlukan oleh tubuh badan untuk memelihara keremajaan dan keanjalan kulit. Secara semulajadi, terdapat lebih kurang 30% kolagen di dalam tubuh badan kita dan ia terdapat dalam kulit, tulang dan juga gigi. Apabila umur kita semakin meningkat, kandungan kolagen di dalam badan kita akan semakin berkurangan. Pengurangan inilah yang menyebabkan kulit menjadi berkedut, kusam, lutut berbunyi dan sebagainya. 

pengedar shaklee bandar sri damansara

Saturday, 22 April 2017

6 Tips Memilih Produk Kecantikan Supaya Tidak Menjadi Mimpi Ngeri

Setiap manusia ada perasaan untuk tampil sentiasa cantik, nampak cantik dan rasa cantik sentiasa. Tapi dengan lambakan produk kecantikan di pasaran sekarang yang tumbuh bak cendawan selepas hujan, bagaimana cara untuk kita memilih produk kecantikan yang betul supaya tidak menjadi mimpi ngeri di kemudian hari? 


Pengedar shaklee bandar sri damansara

Wednesday, 19 April 2017

Tips Bersahur Supaya Sentiasa Cergas Tanpa Rasa Lapar Dan Dahaga

Sahur itu adalah sunnah. Sekalipun ia tidak diwajibkan, namun amat-amat digalakkan. Bahkan ia dijadikan pembeza antara sahur muslim dan sahur Yahudi. Sabda Nabi s.a.w:
“Pembeza antara puasa kita dan puasa Ahli Kitab adalah makan sahur”. (Riwayat Muslim).

Tuesday, 18 April 2017

Cara Menyemak Produk Kelulusan KKM Ori Atau Palsu

Macam mana cara kita nak tahu sesuatu produk tu ada kelulusan KKM atau takde sebelum kita buat belian produk tersebut?

Seperti yang kita sedia maklum, apa sahaja produk makanan, kosmetik, supplement dan sebagainya haruslah mempunyai kelulusan KKM untuk menjamin keselamatan penggunaan produk tersebut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...